400 Senelik kaza namazı borcuna karşılık 4 rekatlık namazın kaynağı

Son günlerde özellikle sosyal medyada hızla yayılan "400 senelik kaza namazı borcuna karşılık 4 rekatlık namaz kılarak kaza namazı borcu silinir" diye tamamen namazı hafife alan uydurma hadis dolaşmakta. Peki 400 senelik kaza namazına karşılık 4 rekatlık kaza namazının Hadis kaynağı nedir? kısaca haberimizde.

dört yüz senelik namaz

Sosyal medyada paylaşılan uydurma hadis şöyle:

Efendimiz (s.a.v) şöle buyurmuş: Ümmetimden birinin kazaya kalmış namazı olsa, ramazanın son cuma günü cuma namazı ile ikindi namazı arasında 4 rekat namaz kılsa 400 senelik kaza namazı ödemiş olur.

İnsan 400 senelik yapamadığı gibi bu kadarda borcu olamaz bu sebeple artanı anasına, babasına, çocuklarına, komşularının yerine geçer.

Bu hadis tamamen uydurma bir hadistir, hiç bir kaynakta böyle bir hadis geçmemektedir. İnternet ortamında dolaşan bu uydurma hadisin kaynağı nereden geliyor?

400 Senelik kaza namazı kaynağı:


400 Senelik kaza namazı kaynağı, 1918 doğumlu Muasır Şii yazarlardan Muhammed Salih el-Bahrani adında bir şahsın "en-Nemariku’l-Fahire ila Taraiki'l-Ahire" adlı eserinden türeyen, aslı astarı olmayan, kaynaksız kendi uydurduğu bir rivayetten ibarettir. Bu uydurma rivayete şiiler dahi inanmamaktadır.

Ayrıca bakınız: Kaza namazı ne zaman ve nasıl kılınır

Dinimizde toptan namaz kılma şekli var mıdır?

Dinimizde 4 rekat kılarak 400 senelik kaza namazı affolur diye bir şey yoktur. Kaza namazları tek tek kılınır, toptan namaz kılma şekli yoktur.

"Her kim namazını unutursa, onu hatırladığı zaman hemen kılsın. Çünkü, Allah: "Beni anman için namaz kıl." (Tâhâ, 20/ 14) buyurdu."

Peygamberimiz (s.a.s) kaza namazı kılmıştır. Hendek Savaşı'nda Rasûlüllah (s.a.s)'i, müşrikler dört vakit namazdan alıkoymuşlar, hatta gecenin de bir bölümü geçmişti. Sonunda Allah elçisi, Bilâl-i Habeşi'ye ezan okumasını emir buyurdu.

Bilâl ezan okudu, sonra kâmet getirdi ve öğleyi kıldılar. Sonra kâmet getirerek ikindiyi, sonra yine kâmet getirerek akşam namazını, sonra tekrar kâmet getirerek yatsıyı kıldılar.

400 senelik kaza namazı borcuna karşı 4 rekatlık namaz hiç bir sahih ve zayıf hadisler kaynağında geçmemektedir. Allah rızası için paylaşalım uyaralım.

Yorum Gönder for "400 Senelik kaza namazı borcuna karşılık 4 rekatlık namazın kaynağı "