2023 Muharrem Ayı Ne Zaman ve Yapılacak İbadetler Nelerdir

Muharrem ayı Hicri takvimin ilk ayıdır. Kafaları karıştıran ayrıntı, şuan ki kullanılan takvim miladi takvimdir, gerçek takvim değildir. Gerçek takvim Hicri takvim olup ayları şöyledir.

Ayrıca Bakınız: Miladi takvim nedir?

Hicri takvime göre aylar:

  1. Muharrem.
  2. Safer.
  3. Rebiulevvel
  4. Rebiulahir
  5. Cemaziyülevvel
  6. Cemaziyülahir
  7. Recep
  8. Şaban
  9. Ramazan
  10. Şevval
  11. Zilkade
  12. Zilhicce

2023 Hicri Yılbaşı Ne Zamandır?

Hicri Yılbaşı Miladi takvime göre (şuan ki kullanılan takvim) 18 Temmuz 2023 Salı gecesi Hicri yılbaşıdır. Müslümanların kutladığı gerçek yılbaşı Hicri yılbaşıdır.

2023 Muharrem Ayı Ne Zamandır?

Muharrem ayı Hicri takvimin ilk 1. ayı olup 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü Muharrem ayının 1. günüdür.

Sene Başı Duası Arapça:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ وَالصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ. اَلّٰلهُمَّ أَنْتَ الْأَبَدِىُّ الْقَدِيمُ، اَلْحَىُّ الْكَرِيمُ، اَلْحَنَّانُ الْمَنَّانُ، وَهٰذِهِ سَنَةٌ جَدِيدَةٌ! أَسْأَلُكَ فِيهَا الْعِصْمَةَ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ وَاَوْلِيَائِهِ وَالْعَوْنَ عَلٰى هٰذِهِ النَّفْسِ الْأَمَّارَةِ بِالسُّوءِ وَالْإِشْتِغَالَ بِمَا يُقَرِّبُنِي إِلَيْكَ يَا كَرِيمُ! يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ. وَصَلَّى اللَّهُ وَسَلَّمَ عَلٰى سَيِّدِنَا وَنَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أٰلِهِ وَصَحْبِهِ وَأَهْلِ بَيْتِهِ أَجْمَعِينَ.

Sene başı duasını 18 Temmuz 2023 Salı ikindiden sonra en az üç kere okunacak, fazlaca okunması daha da faziletlidir. İslam'da günler ikindide başlar ikindide biter. Yani 19 Temmuz Çarşamba Muharrem ayının 1. günüdür. Kaçıranlar veya unutanlar yine de okuyabilirler.

Sene Başı Duası okunuşu:

Bismillahirrahmanirrahim.

Elahamdulillahi Rabbil Alemin Vessalatü Vessalamü Ala Seyyidina Muhammediv Ve Ala Alihi Ve Sahbihi Ecmain. Ellahümme Entel Ebediyyül Gadimü El Hayyül Kerimül Hannanül Mennan. Ve hazihi Senetün Cedidetün Eselüke Fihel Ismete Mineşşeydanirracim Ve Evliyaihi Vel Avne Ala Hazihinnefsil Emmarati Bissüi Vel İşğale Bima Yügarribüni İleyke Ya Kerimü Ya Zel Celali Vel İkram Birahmetike Ya Erhamerhaminin. Ve Sallallahü Ve Selleme Ala Seyyidina Ve Nebiyyina Muhammediv Ve Ala Alihi Ve Sahbihi Ve Ehli Beytihi Ecmain.

Muharrem ayında yapılacak dualar ve ibadetler:

Sene içerisinde yapılacak günahların korunmak ve yapılacak günahların affı için. Muharrem ayının ilk günü oruç tutulur. Muharrem ayının ilk gecesi akşam ve yatsı arası iki rekat namaz kılınır.

Her rekatta subhaneke duasından sonra 7 fatiha 7 Ayet'el Kürsi 7 ihlas okunur.

11 Defa "La İlahe İllALLAHü Vahdehu Lâ Şerikeleh Lehül Mülkü Ve Lehül Hamdü Yuhhi Ve Yumit Ve Hüve Hayyul Lâ Yemüt Biyedihil Hayr Ve Hüve Âla Külli Şey-in Kâdir"

11 Defa "Estağfirullah" 11 defa Salavat getirilir sayı dahada çok artırılabilir. Geçmiş senenin günahlarının affı ve gelecek seneye günahsız girmek için dua edilir.

Muharrem ayında ilim meclislerinde sohbetlerde bulunmak çok büyük savaplara vesile olmaktadır. Burasına çok dikkat edelim, Muharrem ayının ilk 10 gününde her birinde besmele ile birlikte 1000 ihlas-ı şerif okursa Allah (c.c) o kulunu kul borcu ile bu dünyadan göç ettirmeyecektir. Gecesini mutlaka ibadetle geçirmek lazımdır.

Muharrem ayının ilk gecesi tesbih namazı kılınır.

Niyeti şöyle yapılır:

"Ya Rabbi bu sene beni Mağfiret-i İlahine Rıza-i İlahine Mazhar eyle. Yeni açılan Amel defterimi Rıza-i İlahine Muvafik amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni Gadab-ı İlahine düçar olacak amellerden muhafaza buyur."

Allahu Ekber " 1.Rekatta 1-Fatiha, 1-Ayat-el Kürsi. 2. Rekatta 1-Fatiha, 1-Amene-r Rasülü, Al-imranın ilk iki Ayeti kerimesi ilave edilir. 3.Rekatta 1-Fatiha, 1-Haşr suresinin son iki ayeti. 4. Rekatta 1-Fatiha, 1-İhlas, Namazdan sonra istiğfar ve salavat getirilerek dua edilir.

Muharrem 1.gününden 10. gününe kadar oruçlu geçiren ve 10. gününde Aşure pişirene "Firdevs-i âlâya (en kıymetli cennet) varis kılınır" Hadis-i Şerif.

Allah (c.c) Aşure gününü oruçlu geçirene 1000 hac, 1000 Umre, 1000 Şehid sevabı yazar ve kendisine doğu ile batı arasındakilerin ecri verilir.

Bu kişi Hz İsmail'in (a.s) çocuklarından 1000 köle azad etmiş gibi olur. Kendisi adına Cennette 70.000 köşk kaydedilir, ve Allah (c.c) onun canını Cehenneme haram kılar.

Yorum Gönder for "2023 Muharrem Ayı Ne Zaman ve Yapılacak İbadetler Nelerdir"