Gluten Hastalığı Hassasiyeti ve Belirtileri Nelerdir

Daha önceki yazımızda Gluten nedir? Gluten ne işe yarar? hakkında bir makale yazmıştık. Bu yazımızda Gluten Hastalığı Nedir? Gluten Hassasiyeti Nedir? Gluten Alerjisinin Belirtileri Nelerdir? hakkında olacak.

Gluten Hassasiyeti ve Alerjisinin Belirtileri Nelerdir

Gluten Hastaliği Nedir?

Gluten hastalığının bir diğer adı "Çölyak Hastalığı" dır. Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, Gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Arpa, Buğday, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar Gluten içerir.

Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve Villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır.

Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüz ölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuç olarak beslenme yetersizliği, arkasından gluten hastalığı belirtileri ortaya çıkar.

Gluten Hastalığı ve Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

1- Yaşa göre kilo azlığı.
2- Kas zayıflığı.
3- Kansızlık.
4- Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması.
5- Kusma.
6- Bezginlik.
7- İştahsızlık.
8- Büyüme geriliği.
9- Ağız içinde oluşan aftlar.
10- İştahsızlık, gaz şikayetleri.
11- Eklem ve kemik ağrıları.
12- Sinirlilik.
13- Ciltte kaşıntılı döküntüler.
14- Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik.


Gluten Hastalığı Tedavisi

Gluten hastalığının en etkili tedavi yöntemi, içerisinde gluten bulunmayan gıdalarla yapılacak bir diyettir. Çölyak hastalığının hızla yayılmasından sonra piyasada glutensiz ürünlerin sayısı gitgide artmış ve artık gluten diyetini uygulamak daha kolay hale gelmiştir. Uygulanacak bu diyetle ince bağırsağın boyu ve işlevi tekrar düzelecek ve görülen sıkıntılar kısa sürede sona erecektir.

Yorum Gönder for "Gluten Hastalığı Hassasiyeti ve Belirtileri Nelerdir"