Gassal Nedir? Gassal Ne iş yapar Maaşları ne kadar

Gassal nedir ne demektir, gassal ne iş yapar nasıl gassal olunur, Gassal maaşları 2019 ne kadar, gassal başvurusu nereye yapılır ve gassal hangi kuruma bağlı kısaca haberimizde.

Gassal nedir ne demektir?
Ölü (cenaze) yıkayıcılarına "Gassal" denir, ölmüş vefat etmiş bir kimseyi İslami koşullara uygun şekilde yıkayıp kefenleyen kişiye "Gassal" denmektedir. Ölülerin yıkandığı yere ise "Gasilhane" yıkandıkları ayaklı sehpalara da "Teneşir" denir.

İslam dininde ölüyü (cenazeyi) yıkamak, kefenlemek, namazını kılmak ve defnetmek farzdır. Burada amaç ölüyü tertemiz yolcu etme amacı vardır. Ölü yıkama işi (gassal) Hz. Adem A.s dan bu yana gelen bütün ilahi dinlerde aynı muamele yapılmaktadır.

gassal nedir

Hazreti Cebir'den gelen rivayette, cenazeyi (ölüyü) yıkamak günahların affına vesile olmaktadır.

"Kim kabir kazarsa, Allah ona cennette bir köşk bina eder. Kim bir cenazeyi yıkarsa, annesinden doğduğu gün gibi tüm günahlarından sıyrılır, Kim bir ölüyü kefenlerse, Allah ona cennetteki giysilerden bir giysi giydirir"

Gassal hangi kuruma bağlıdır başvurusu nereye yapılır?
Gassal vefat eden vatandaşları Îslami usule göre yıkayıp temizleyip kefenleyen gassallar, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan kadrolu personeldir. Gassal başvurusu da yine Diyanet İşleri Başkanlığına ve Belediyelere yapılmaktadır.

Gassal Maaşları Ne kadar 2019?

  • Yeni Başlayan Lise: 3.078 TL
  • Yeni Başlayan Ön Lisans: 3.083 TL
  • Yeni Başlayan Lisans:  3.085 TL

Not: Maaş hesaplamasında, kamu kurumlarında göreve yeni başlayan, bekar ve çocuksuz personel kriterleri dikkate alınmıştır. Hesaplamaya sendika aidatı, BES kesintisi, fazla mesai ve kalkınmada öncelikli bölgelerdeki ek tazminat yansıtılmamıştır.

Gassallar veya Gassallık işi yapanlar sırf parası çok diye bu işe meyil etmekten ziyade, yukarıda verdiğimiz rivayette olduğu gibi cenaze yıkamanın faziletini düşünerek ve İslami esaslara göre bu işi yapmalıdır. İslami esaslara göre yıkanmayan cenazeden orada bulunanlar sorumludur, şayet İslami esaslara göre yıkanmış ise orada bulunanlar sorumluluktan kurtulur.

Yorum Gönder for "Gassal Nedir? Gassal Ne iş yapar Maaşları ne kadar"