2022 İşsizlik Maaşı Ne kadar? Kaç Ay Alınır? Şartları Nelerdir

İŞKUR; 2022 yılı işsizlik maaşında artış yapılacağını duyurdu. Yapılan duyurunun ardından en üst işsizlik maaşı ile en düşük işsizlik maaşı belli oldu. İkinci kez işsizlik maaşı almak da mümkün. İşsizlik maaşı şartları nelerdir? İşsizlik maaşı hesaplaması nasıl yapılır haberimizde.

işkur işssizlik maaşı

2022 İşsizlik Maaşı Ne kadar Oldu?

İŞKUR 2022 işsizlik maaşı, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olan işsizlik maaşı en düşük 2130 lira, orta kademe işsizlik maaşı 2532 lira, en yüksek işsizlik maaşı ise 4260 liraya yükseldi.

Ayrıca oku: 2022 AGİ tam listesi

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?

Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay maaş ödeniyor. 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay işsizlik maaşı ödeniyor.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanıyor?

İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşının ortalaması alınıyor. Bunun yüzde %40'ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor. Ancak işsizlik maaşı geçerli olan asgari ücretin %80'inden fazla olamıyor.

İkinci kez işsizlik maaşı almak artık mümkün:

İŞKUR son yaptığı yenilikle birlikte, işsizlik maaşı alırken bir işe girildiğinde işsizlik maaşı tamamen düşüyordu. Şimdi ise yeni bir iş bulduktan sonra bu işte çalışırken, tekrar işten çıkartılma durumunda, İŞKUR’a başvurabilir ve tekrar işsizlik maaşı alınabiliyor. Bu seferki alınacak işsizlik maaşı önceki alınan süre çıkartılarak verilecektir.

Bu haktan yararlanabilmek için son 3 yılda 600 gün prim yatırmış olmanız gerekiyor. Bir de 2. İşinizden, haklı olarak kendiniz işinizi feshetme yada çıkarılma durumu olması gerekiyor.

İşsizlik Maaşı Başvurusu için Gereken Şartlar Nelerdir?

İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli şartlar Kanunda yer alan ifadelere göre;

1 - Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler.

2 – Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

İŞKUR işsizlik başvurusu nereden yapılır?

Başvurular çeşitli şekilde gerçekleştirilebilir. Şartlarda da belirtildiği üzere 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilir. Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuru geçersiz sayılır.

Yorum Gönder for "2022 İşsizlik Maaşı Ne kadar? Kaç Ay Alınır? Şartları Nelerdir"