Hedonizm Ne Demek Anlamı Nedir? Günümüzde Hedonist Akımı

Günümüzde Hedonist akımı aldı başını gidiyor. Hedonizm ne demek? neye denir kısaca haberimizde.

Hedonizm Nedir?

Hedonizm eski Yunancada (hedone) Türkçe anlamı ise "Haz, Zevk" anlamına "Hazcılık" demektir. Hedonizm ilk Yunanlı sözde düşünür sapık Aristippos ve Epikros tarafından ortaya atılan bir felsefe akımıdır.


Hedonizm akımı

Hedonizmin temelinde "Hayatın en önemli değerinin haz ve zevk almak olduğu ve ideal yaşama ancak bu şekilde ulaşılacağı"fikri vardır. Hedonizmin kurucularından biri olan Aristippos bedensel zevkin önemini vurgular. Diğer kurucu Epikros ise duygusal hazzın da önemli olduğunu savunur. Hedonistler devamlı olarak zevk ve hazzın peşinde koşarlar ve bunun en doğru yaşama biçimi olduğuna inanırlar.

Kişinin, anlık istek, zevk ve hazzının karşısındaki diğer insanları önemsemeden yaşaması gerektiğini savunurlar. Hatta "bilginin bile "an"da yaşanan duygulardan oluştuğu düşünülür. Hedonistlerde sıklıkla görülen ortak özellikler, bencillik, kendini beğenme, başkalarını kendi çıkarları için kullanma, eleştiriye kapalı olma şeklinde özetlenebilir.

Ayrıca oku: Erotik asfiksi nedir?

Günümüzde Hedonizm - Hedoistlik

Son zamanlarda hızla yükselişe geçen hedonizm uzmanlar tarafından tehlikeli çok bulunuyor. Dünya çapında milyonlarca hedonist yaşamlarını yeme-içme, eğlence ve cinsel haz üzerine kuruyor. Özellikle gençlerin yalnız zevk almaya yönelik yaşam kurmaya çalışmaları aileleri ve uzmanları endişelendiriyor. Çünkü hedonizmi benimseyen bireyler zevke ulaşabilecekleri her yolu korkusuzca deniyorlar.

İleri düzeydeki hedonistler hazzı yaşamak için kullandıkları yolda ahlaki ve yasal olmayan her davranış ve tutumu rahatlıkla uyguluyor. Özellikle cinsel sapıklıklar'da her yol deneniyor. Hedonist akım daha çok, 13-40 yaşlarındaki, özellikle çocukluk yıllarında her istediği yapılan, ihtiyaçları kolay ve fazlaca karşılanan, para sorunu yaşamayan kişilerce benimseniyor. Kısaca özetlemek gerekirse hedonizm haz, zevk alma sapıklığının en aşırısıdır.

2 yorum for "Hedonizm Ne Demek Anlamı Nedir? Günümüzde Hedonist Akımı"

  1. Hedonizm i yanlış değerlendiriyorsunuz hedonizm ihtiyaçların ve hazların mutluluk veren şeylerin bir olgusu ve nihai gerekliliğidir Din den ayrı görülmelidir farklı şekilde var olurlar bizim insanımız yeterince bilmyor ve araştırmıyor hedonizm nihai haz ve mutluluktur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinden ayrı görülmelidir de ne demek? Haşa sen Allah'a arzu isteklerime karışma mı diyeceksiniz? Dünyaya geliş amacımız belli buna kılıf uydurmaya gerek yok.

      Sil