Ponzi Ne Demek? Ponzi Oyunu Nedir?

Bir dolandırıcılık yöntemi olan ponzi oyununa dikkat!

Ponzi Oyunu Nedir?

Ponzi Oyunu veya Ponzi Düzeni, (İngilizce adı: Ponzi Scheme), yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.

Ponzi Ne Demek

İktisadi olarak iyi konumda olan bir ülkede faiz oranları oldukça düşüktür. Bu bir nedenle fona ihtiyacı olan kişiler için ucuz borçlanma demek olduğu kadar birikimlerini değerlendirmek için faiz geliri talep edenler için de düşük kazanç demektir.

İşte bu noktada kişi, finansal kurumların vaadettiğinden daha fazla faiz getirisi önererek yatırımcı kazanmaya çalışır. Örneğin ülkedeki faiz oranı %3 ise Ponzi Oyunu oynayan kişi yatırımcılara %10 faiz önerir.

Ardından %20 faiz getirisi vaadettiği kişilerin parasını ödemek için yeni yatırımcılara %21 faiz önerir. Aynı şekilde %21 faiz önerdiği kişilerin parasını ödemek için yatırımcılara daha yüksek faiz önerir. Bu döngü sayesinde ülkede finansal istikrar sürdüğü sürece hem oyunu oynayan kişi hem de yatırımcılar kazanmış olur.

Tarihte ilk bilinen ponzi oyunu, bu sisteme adını veren Charles Ponzi tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Ponzi, bu oyun sayesinde kısa sürece 10.000 yatırımcıyı posta pullarını kullanarak bir arbitraj karı elde ettiğine inandırmış; ancak aslında ortada olmayan bu karlar nedeniyle oyun daha fazla sürdürülememiş ve sistem kısa sürede çökmüştür.

Türkiye'de saadet ve titan zinciri adıyla bilinen yöntemler ponzi oyununa örnek olarak verilebilir.

Yorum Gönder for " Ponzi Ne Demek? Ponzi Oyunu Nedir?"