Ülseratif Kolit Hastalığı Nedir? belirtileri ve tedavisi

Ülseratif Kolit Hastalığı nedir? belirtileri nelerdir kısaca haberimizde.

Ülseratif Kolit hastaligi tedavisi

Ülseratif Kolit Hastalığı Nedir?

Kalın bağırsağın iltihabi hastalıklarına "Kolit" denir. En çok bilinen türü ise "Ülseratif Kolittir" Ülseratif Kolit, sessiz ve aktif dönemlerle seyreden kronik sindirim sistemi hastalığıdır. Ülseratif Kolit, kolonun iç yüzünü döşeyen mukozada iltihaplanma ve ülserlere yol açar.

Ülseratif Kolit Sebepleri nelerdir?

Kalın ve ince bağırsak iltihabları, dizanteri ve tifo gibi enfeksiyonlar, sigara, stres, sıkıntı, bağırsak parazitleri, bazı otoimmün ve romatizmal hastalıklar, bazı antibiyotiklerden sonra özellikle kanser tedavisinde yapılan radyasyon sonrası görülebilir. Genetik geçiş özelliği vardır, birinci derece akrabalarında Ülseratif Kolit olanlarda görülme oranı fazladır. Genç yaşlarda başlar ve kadın erkek oranı eşit gibidir.

Ülseratif Kolit Belirtileri:

En dikkat çeken belirtisi, kramp şeklinde karın ağrısı, kanlı - mukuslu ishal ve şişkinlik. Karın guruldamısı, ateş, bulantı, kusma, kilo kaybı ve iştahsızlık. Ülseratif Kolit Hastaların kimi zaman kabızlıktan, kimi zaman aşırı ishalden bahsederler, Sık dışkılama hissi oluşur, hafif orta ve ağır formları vardır. Özellikle Ülseratif Kolit kronik bir hastalıktır. Uzun süreli takip ve tedavi gerektirir.

Ülseratif Kolit Tedavi yolları:

Tedavideki amaç hastaya günlük tuvalet konforuna kavuşturmak, bazı hafif vakâlar dikkat edilecek diyetle kontrol altına alınabilir. Orta veya ağır olan hastalara ilaç tedavisi uygulanır. Tedavi uzun süreli veya ömür boyu olabilir.

Yorum Gönder for "Ülseratif Kolit Hastalığı Nedir? belirtileri ve tedavisi"