Kısaca Kolera Hastalığı ve Kolera Salgını Nedir

Kısa zamanda ölümcül tehlikelere neden olan kolera salgını nedir? kolera hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, kolera hastalığı tedavisi nasıl yapılır kısaca haberimizde.

Kolera Hastalığı Nedir?

Kolera, kalabalık ortamlarda yaşayan savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere yol açan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kolera, Vibrio cholerae isimli bir bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonudur ve hastalığın bulaşma yollarının başında içme suyu ve kirli sularla yıkanmış besinler gelir.

Hastalık, ince bağırsaklara tutunarak ishal, karın ağrısı, şişlik ve kusma belirtilerine neden olur. Aşırı su ve tuz kaybı meydana getirir, bu nedenle saatler içinde ölüme neden olabilir. Kolera tedavisi antibiyotiklerle yapılır.

Hastalık kötü hijyen koşullarında salgınlara dönüşebiliyor. Örneğin son yıllarda yoksulluk ve savaş nedeniyle Suriye, Afrika ülkeleri ve Filistin gibi ülkelerde kolera hastalığına yakalanma riski daha fazladır.

kolera salgını


Koleranın bulaşma yollarından birisi de taşıyıcı ya da hasta kişilerin dışkıları dır. Bunlardan yayılan bakteriler vücuda girdikten 6-48 saat sonra hastalık ortaya çıkıyor.

Kolera Hastalığı Tedavisi:

Ölüm riski çok yüksek olan ve bugün hâlâ binlerce insanın ölümüne yol açan koleranın tedavisi aslında fazlasıyla basittir. "Oral rehidrasyon tedavisi" (ağızdan sıvı tedavisi) olarak da adlandırılan tedavi ile kolera hastaları kısa sürede sağlıklarına kavuşabilirler.

Ayrıca oku: Deride kaşıntısız kırmızı lekeler nedir

Bu tedavide, kaybedilen su ve elektrolit (sodyum, potasyum, klor, bikarbonat) kaybını yerine koyabilmek ve normal beslenemeyen hastaya enerji sağlayabilmek amacıyla, hastaya vücudun normal sıvı-elektrolit dengesine eşdeğer (izotonik) bir tür tuz ve glikoz karışımı içirilir.

Herhangi bir şey içemeyecek durumda olan daha ağır hastalara (toplam hastaların yaklaşık %10-20'si) ise karışım damardan verilir. Durumu çok ağır ve acil olan hastalara ise tetrasiklin ve tetrasiklin benzeri antibiyotiklerle antibakteriyel tedavi uygulanır.

Yorum Gönder for "Kısaca Kolera Hastalığı ve Kolera Salgını Nedir"