Tam Anlamıyla Bipolar Bozukluk Nedir Kısaca

Psikiyatri alanına giren ve tedavi edilmediği taktirde intihar yoluyla ölüme yol açabilen ciddi sağlık sorunu olan bipolar bozukluğu (manik depresif - iki uçlu bozukluk) nedir? Bipolar bozukluğu olan kişilere nasıl davranılmalı? Bipolar bozukluk nedenleri nelerdir? Bipolar bozukluk tedavisi nasıl yapılır hakkına merak edilenlere kısaca haberimizde.

Bipolar Bozukluk Nedir Ne Demek Kısaca?

Eski adıyla "Manik Deprasif veya manik deprosyonu" adıyla, Türkçesi anlamıyla "iki uçlu duygulanım bozukluğu olan bipolar, afektif bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle kariyere ciddi zararlar veren ve tedavi edilmediği sürece intihara neden olabilen ruhsal bir hastalıktır. Bipolar bozukluğu en net tabiriyle, kişinin yaygın ve sürekli olarak, belli bir zaman diliminde (genelde bir kaç hafta içinde) kendisini hissettiği baskın duygu halidir.

Depresyonda duygu durumu çökkündür (mutsuz, elemli) Mani döneminde ise yükselmiştir, aşırı neşeli, aşırı mutlu. Kısaca bipolar bozukluğu olan kişide belli zamanlarda aşırı mutlu olur, belirli zamanlarda ise aşırı mutsuz olur, buda kişiyi intihara kadar sürükler

.

Bipolar bozukluğu kaç yaşlarında başlar?

Bipolar bozukluğu aslında her yaşta başlar ancak genelde 15 yaş ile 35 yaş arası ortaya çıkar. Erkeklerde ortalama başlama yaşı 18, kadınlarda ise 20 yaş civarıdır. Ayrıca oku: Kleptomani çalma hastalığı nedir tedavisi nasıl yapılır

Bipolar bozukluğunu belirten haller.

Kişi her zamanki davranışlarından farklı bir şey yapıyorsa, insanlarla arasındaki ilişkileri bozulup, öfke ardından saldırganlık, alınganlık ve bir tık ötesi şüphecilik durumuna geliyorsa bipolar bozukluk olabilir.

Bu dönemde hasta, umursamayacağı bir şeyden daha çok etkilenir ve risk alıcı davranışları artar. Rastgele cinsel ilişki arzusu, kontrolsüz alışveriş ya da gereksiz para harcama gibi ve daha sonra pişman olacağı pek çok durumlar yaşar.

Bipolar bozukluğun iki türlü tedavi yöntemi vardır.

  1. Hafif ya da orta şiddetteki olgularda ayakta tedavi edilmesi mümkündür.
  2. Ağır şiddetli olgularda yatarak tedavi gerekiyor. Kişinin sonradan pişman olacağı birtakım şeyler yapmasını, kendine ya da bir başkasına zarar vermesini önlemek amacıyla yatarak tedavisi yapılır.

Yatarak tedavide farmako terapi uygulanır yani hastaya ilaç verilir. Ayrıca somatik bir sağaltım yapılacaksa TMU tedavisi ya da Elektrokonvülslf Tedavi (EKT) uygulanır.

Bipolar bozukluğu olanlar evlenebilir mi?

Sonuç olarak ortada bir rahatsızlık vardır ancak sadece bipolar hastalığı değil, diğer ruhsal hastalar içinde evlenemez diye bir kural yoktur. Evet stres, sıkıntılar bipolar hastalığını tetikler. evlilik olacak mı, bu hastanın hayatında yeni bir stres söz konusu olacak mı bunu değerlendirmek gerekir.

Evet evlilik Allah'ın bir emridir ve yaşamın bir gerçeğidir, hayatın düzeni değişir. Bambaşka bir hayata başlanılır ve o hayatın kendine göre getirdiği birtakım görev ve sorumlulukları vardır. Normal sağlıklı insanlar bile hataları yüzünden evlilik dönemlerinde çeşitli sıkıntılar yaşatabiliyor ve yaşıyorlar. Sadece hastalık genetik olduğundan dolayı, çocuğa geçmesi riski de bulunmaktadır, bu yüzden dikkatli olunmalıdır.

Bipolar bozukluğu olan kişilere nasıl davranılmalı?

Bipolar hastalığı gerçekten çok riskli ve tedavi aşaması çok zorludur bu durumda ilk önce ailenin hasta ile ilgili çok dikkatli ve hastaya karşı anlayışlı olması gerekir.

Hastanın huyuna gidilerek sıkmadan hastaneye getirmeye ikna edilmelidir ve sürekli havasına gitmeye dikkat edilmelidir. Eş, dost akraba ve çevresi hasta ile yakından ilgilenmesi hasta için en önemli motivasyon olacaktır.

Bipolar Bozukluk Testi Nasıl Yapılır?

  • Normal olmayan şekilde aşırı neşeli ya da aşırı hüzünlü olmak
  • En küçük konuları kafaya takarak, kendini çok mutsuz hissetmek
  • Madde bağımlığı, alkol kullanımı gibi alışkanlıkların karşı konulmaz şekilde olmak
  • Uykuya fazla düşkün olmak ya da çok az uyumak
  • İşlere başlansa da, bir türlü sonunu getirememek
  • Ardından pişman olunacak şekilde ani kararlar alınması
  • Dikkat eksikliğinin olması, konsantrasyon sorunu çekilmesi
  • Ani bir şekilde düşünmek ve konuşmada aceleci davranmak
  • Kişinin ürkeklikle, sinirlilik hali arasında git geller yaşaması
  • Alınganlığın had safhada olması, herkesin söylediklerine alınganlık gösterilmesi, söylenenleri yanlış anlama

Ani şekilde kendine güvenme hissinin olması, kişinin kendini fazla derecede sevmesi. Başkalarının kendi hakkında kötü düşüncelerinin olduğuna inanmak. Bipolar bozukluk testi olmasa da, yukarıdaki eylemleri, davranışları, düşünceleri yaşayan kişiler bipolar bozukluk etkisinde olduklarını düşünmelidir ve hiç zaman kaybetmeden bir psikiyatristten destek almalıdır. Hasta bu durumda hekime gitmemekte haddinden fazla diretmeler göstereceğinden ikna yollarına mutlaka başvurulmalıdır.

"Allah Teâlâ Hazretleri hastalığı da ilacı da indirmiştir. Ve her hastalığa bir ilaç varetmiştir. Öyleyse tedavi olun. Ancak haram olan şeyle tedavi olmayın." Kaynak: (Ebu Dâvud, Tıbb 11, (3874)

Hadisi şeriflerden anlaşılacağı üzere Allah c.c her hastalığın bir ilaç mutlaka var etmiştir.

Yorum Gönder for "Tam Anlamıyla Bipolar Bozukluk Nedir Kısaca "