Kleptomani (Çalma Hırsızlık) Hastalığı tedavi yolları nelerdir

Kleptomani nedir, Kleptomani belirtileri nelerdir, Kleptomani tedavisi nasıl yapılır, Kleptomani hırsızlık çalma hastalığı mıdır? Kleptomani hastalığı tedavisi hakkında kısa bilgiler.

KLEOTOMANİ NEDİR?

Kleptomani, ihtiyaç duyulmayan ve genelde düşük değere sahip şeyleri çalma hastalığı ya da dürtüsüdür. Tedavi edilmediğinde hastaya ve çevresine psikolojik ve duygusal problemler çıkarabilen ciddi ruhsal bir rahatsızlıktır. Kleptomani, bir nevi dürtü kontrol bozukluğudur. Başkasına ait bir nesneyi çalmaktan alıkoyamama, Kleptomani yani hırsızlık hastalığı denir.

Kleptomani çalma hırsızlık hastalığı ve tedavi yollari nelerdir

KLEPTOMANİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ

İhtiyacı olmayan eşyaları çalmaya yönelik güçlü dürtüler.
Hırsızlığa teşvik eden duygularda hızlı artış.
Çalma sırasında zevk duyma ve haz alma duygusu.
Hırsızlık sonrası korkunç derecede suçluluk ya da utangaçlık hissi gibi duygular.

HASTALIĞIN CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI

Yapılan araştırmalarda kleptomani (hırsızlık hastalığı) kadınlarda daha fazla görülmektedir. Dünya üzerindeki yaşanmış olaylar sonucu elde edilen verilere göre, Kadın: %77 Erkek: %23

Kleptomani hastalığı kadınlarda fazla olmasının birçok nedeni vardır. Kadınların daha çok psikiyatrik yardıma ihtiyaç duyması bunlardan ilkidir. Kadınlar ruhsal yapılarından dolayı içlerine gelen bu dürtüyü uygulamaya daha elverişlidir. Erkekler bu durum ise daha çok saldırganlık yoluyla atlatılabilmektedir. Kleptomani hastalığı, genellikle ergenlik döneminde başlayan bir hastalıktır.

Kleptomani (Hırsızlık) hastaları genellikle çaldıkları nesneleri satın alabilecek güçtedirler. Çaldıkları nesneleri genelde birisine hediye verir, saklar ya da gizlice yerine koyar. Hırsızlık yaparken yakalandığı taktirde üzüntü ve aşırı utanç duymaktadırlar.

Yakalandığında üzüntü duymaktadır. Ancak serbest bırakıldığında ise kısa zaman sonra tekrar hırsızlık yapmaya başlamaktadır. Çaldığı zamanda ise doyum sağlamaktadır. Bir türlü düzelemeyen üzüntü ve doyum arasında gidip gelen bir ruh halidir.

KLEPTOMANİ HASTALIĞI TEDAVİ YOLLARI

Kleptomani tedavisi olan bir rahatsızlıktır fakat çoğu kleptoman hastası, hırsız damgası yemekten veya çevresi tarafından dışlanmaktan korktuğu için tedaviye yanaşmamakta ve hastalığını gizlemeye çalışmaktadır. Kleptomani hastalığı tedavisi psikanaliz yolu ile gerçekleşmektedir.

Kleptomani tedavisinde ilk olarak bu davranışın altındaki neden araştırılır ve daha sonra gereken terapi ve ilaç tedavileri uygulanır. Hastaya yaptığı bu davranışın kendisine ne gibi zararlar getirebileceği, doktoru tarafından anlatılır ve içindeki çalma dürtüsünü nasıl bastırılacağı öğretilir. Tedavi süreci biraz zor ve uzun olmakla birlikte ve ailenin ve yakınların da desteğiyle bu sorun aşılabilir.

Yorum Gönder for "Kleptomani (Çalma Hırsızlık) Hastalığı tedavi yolları nelerdir"