Plasenta Akreata Nedir? (plasenta inkreata perkreata)

Plasenta Akreata, plasenta inkreata ve plasenta perkreata nedir? arasındaki farklar nelerdir, tanısı ve teşhisi nasıl konulur, tedavisi nasıl yapılır hakkında merak edilenler kısaca haberimizde.

Plasenta Nedir? Ne İşe Yarar?

Halka arasında "Kordon" adıyla bilinen ve en önemli özelliği hatta yaratılış amacı anne ve fetüs arasındaki madde alışverişini sağlayan hayati bir organdır. Kısaca Plasenta hem anneye hemde bebeğe bağlı olup her türlü besinin ve oksijenin bebeğe ulaşmasını sağlayan hayati ama geçici bir organdır.

Plasenta Akreata Nedir?

Bebeğin eşinin rahim duvarına yapışık olmasına verilen isime "Plasenta Akreata" (plasenta accreta) denmektedir. Normalde yapışıklık hafiftir, ancak bazı durumlarda bu yapışıklık rahim kaslarına ve hatta çevrede bulunan diğer organlara kadar ilerleyebilir. Plasentanın yani bebeğin rahim duvarına bu kadar derin yapışması çok ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

plasenta inkreata perkreata

Plasenta Akreata Riskini Kimler Taşır?

  • Plasenta previa geçiren hamileler.
  • Uyuşturucu, alkol ve sigara kullananlar.
  • Sezaryen, rahim ve miyom ameliyatı geçirenler.
  • Multiparite

Plasenta Akreata Tanısı ve Teşhisi Nasıl Koyulur?

Genelde doğum öncesi koyulabilen tanı değildir, muayenelerde ve ultrasonda bu durum anlaşılmamaktadır. Ancak normal doğum yada sezaryen durumunda plasenta rahimden ayrılmayınca durum ortaya çıkar.

Bazen bazı parçalar ayrılır bazıları yapışık olarak içeride kalır ve bu durumda kanama başlar. Doğumdan önce tanı koyabilmek için ise gebenin daha önce risk faktöründe olması gereklidir. Ayrıca oku: Ayak kokusu nasıl geçer kesin çözüm

Plasenta Akreata Tedavisi Nasıl Yapılır?

Plasenta akreatayı önceden anlamak mümkün değildir ve bu durumda, sadece doğumda anlaşılacağından kanamayı durdurmak için yapışık olan parçalar dışarıya alınarak bölge temizlenir.

Çok kanama oluyorsa nadiren rahmin tamamı alınmaktadır. Bazı plasenta akreata tedavisinde plasenta zorlanmaz ve yerinde bırakılır. Bazı kadınlarda plasentanın kendiliğinden emilerek yok olduğu ortaya çıkarıldıysa da bu henüz tam olarak uygulanmamaktadır.

Plasenta İnkreata ve Plasenta Perkreata Nedir?

Bebeğin eşinin rahim kaslarına kadar yapışık olması durumuna "Plasenta İnkreata" denir. Bebeğin eşinin rahim kaslarını geçip etrafa olan organlara yapışmasına da "Plasenta Perkreata" denmektedir.

Plasenta Previa Nedir?

PI. previa Türkçe adıyla önde gelen plasenta, bebeğin anne ile arasındaki ilişkiyi sağlayan plasentanın, bebeğin önde gelen kısmından daha aşağıda yani servikse daha yakın olmasına "Plasenta Previa" denir. Hamileliğin son dönemlerinde kanamaya neden olabilen ve anne ve bebeğin hayatını ciddi tehlikeye atabilen bir durumdur.

Plasenta Previa Neden Olur?

Plasenta previaya yol aça sebebin ne olduğu henüz bilinmemektedir. Öncelerden endometriumda bir zedelenme olması veya endometriuma giden kan akımında bir azalmanın bu duruma neden olacağı tahmin edilmektedir.

Yorum Gönder for "Plasenta Akreata Nedir? (plasenta inkreata perkreata)"