2023 Recep Ayı Namazı, Orucu ve Yapılacak İbadetler Zikirler

2023 Recep ayı ne zamandır? Recep ayı Namazı, Recep ayı hakkında çeşitli sorulara cevaplar.

recep ayinda hangi zikiler ibadetler yapilir

Recep ayı nedir ne zaman başlıyor 2023

23 Ocak 2023 Pazartesi günü ikindiden sonra Recep ayı olup, Recep ayının birinci günüdür. İslamda günler ikindi vaktinde girer ikindi vaktinde çıkar. Recep ayına girmeden önce Gusül abdesti alırsa, anasından doğmuş gibi günahları dökülür. Recep, Şaban, Ramazan ayları diğer aylardan hürmet ve fazilet açısından çok üstün mübarek aylardır.

Recep ayı ayrıca günahlardan arınma, istiğfar ve tövbe ayıdır. Receb-i şerif Allah-u te'ala'nın ayı olup,İhlas-ı şerif de sadece Allah-u te'ala'dan bahsettiği için, bu ayla özel bir münasebeti, bu ayda okunmasının da hususi bir fazileti vardır.

Enes İbni Malik (r.a)'ın hadisinde:
"Her kim recebde,bir kere İhlas okusa, ALLAH-u TE'ALA onun elli senelik günahını bağışlar" buyrulmuştur.

(Enîsü'l-celîs,sh:195) Hannâtî (Rahimehullah) şöyle demiştir:
"Her kim, Recebin her günü bir tane bile İhlâs Sûresi okusa, onbin deve yükü kağıda sahip olur ki, göklerin ve yerin tüm sakinleri, ellerinde altın kalemlerle toplanıp o İhlâs'ın sevabını o kağıtlara yazarlar."

Recep Ayı 22 Ocak 2023 Pazar ikindiden sonra girer ve Recep ayının ilk günü 23 Ocak Pazartesi günüdür.

Peygamber efendimiz hz Muhammed (s.a.v) Recep ayı hakkında şöyle buyurmuştur.

Recep Allah’ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda kafirlerle savaş haramdır. Şunu bilin ki recep Allah’ın ayı, şaban benim ayım, ve ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah’ın rızasını kazanmış olur. Allah’ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır.(Buhari)

Recep Ayı oruçları, Yapılacak İbadetler ve zikirler:

İbn-i Abbas (r.a) rivayed edilen Hadis-i şerifte Peygamber efendimiz (s.a.v)

"Recebin ilk günü oruç tutsa üç senelik günahı kefarettir. İkinci günü oruç tutsa iki senelik günahı kefarettir. Üçüncü günü oruç tutsa bir yıllık günahı kefarettir. Sonraki günlerde her gün bir aya denktir."

İmam Musa Kazım’dan (a.s) şöyle rivayet edilir:

"Kim recepten bir gün oruç tutarsa, cehennem ateşi bir yıllık mesafe ondan uzaklaşır. Kim üç gün oruç tutarsa, cennet ona farz olur.

Bir başka Hadis-i şerifte
"Recebin ilk gününü oruçlu geçirenden, günahları yerle gök arası kadar uzağa gider.

Recep ayının sonraki her gününe 1 aylık oruç sevabı verilir. Tek gün oruç tutanlar, ertesi günüde oruç tutmaları gerekmektedir. Recebi tüm gün oruçlu geçiremeyenler, recebin başında, ortasında ve sonunda birer gün oruç tutarsa, tüm ayı tutmuş sevabı alır.

Recep ayında hiç oruç tutamayanlar için zikirler:
Çeşitli nedenler ile Recep ayında oruç tutamayanlar aşağıdaki zikiri yapmaları tavsiye edilir.

Subhan'el-İlah'il-celîl. Subhane men la yenbeğî't-tesbîhu illa leh. Subhan'el-eazz'il-ekrem. Subhane men lebise'l-izze ve huve lehu ehl.

Anlamı:
Münezzehtir yüce İlâh. Münezzehtir kendisinden başkasına tesbih ve takdis yakışmayan. Münezzehtir en büyük izzet ve kerem sahibi. Münezzehtir layık olduğu halde izzet libasını giyen Allah.

Receb-i Şerifte bol bol istiğfar tövbe edilmelidir, Regaib kandilinin de içinde bulunduğu, Recep ayında Allah (c.c) cehennemden kullarını azad etmektedir.

Recep ayı ilk on gün zikri:
100 defa "Subhanel Hayyil Kayyum.

İkinci on gün zikri: "Subhanellahi Ehadis Samed"

Son on gün zikri: "Subhanellahi Rauf"

30 Rekat'lık Recep Ayı Namazı Nasıl Kılınır video

Recebin başında ortasında ve sonunda kılınacak namazlar kaç rekattır? nasıl kılınır?



Recep Ayı Allah'ımızın ayıdır, bu ayda Rabbimizi çok zikretmeliyiz, Allahın en Çok Sevdiği Söz En Kıymetli Tesbih ve Zikirler başlıklı makaleyi okumayı tavsiye ederiz. Bu yazının faziletine nail olmak için herkese ulaşması için paylaşalım inşallah.

Yorum Gönder for "2023 Recep Ayı Namazı, Orucu ve Yapılacak İbadetler Zikirler"