Dev Mürekkep Balığı ve Özellikleri Nelerdir kısaca

Dünyanın en gizemli hayvanlarından biri olarak bilinen Dev mürekkep balığı "Architeuthis" cinsinden kalamarların ortak adıdır. Dev mürekkep balığı derin okyanuslarda yaşayan ve çok büyük boyutlara ulaşabilen "Architeuthidea" familyasına ait deniz yumuşakçalarıdır.


Dev Mürekkep Balığının Özellikleri kısaca:

Mürekkep balıkların boyu abartıldığı gibi 25 metre değildir. Erkek mürekkep balığının boyu: 13 metre dişilerin boyu ise 13 metre civarındadır. Dünyanın en büyük gözlerine sahip, Dev mürekkep balıkların gözleri en fazla 30 cm kadar ölçülmüştür.

Dev Mürekkep balığının ağırlık ölçüleri dişilerde 275 kg erkeklerde 150 kg olarak ölçülmüştür. Mürekkep balıkları beslenirken avını yakalamak için kullandığı kollarının üzerinde yüzlerce vantuz bulunur.

Avını hem bu vantuzların emici kuvveti hem de bu vantuzların etrafına dizili küçük dişler sayesinde yakalayarak ağzına doğru çeker. Doğal ortamdaki tek düşmanları kaşalot balinaları olan dev kalamarlar vücutlarındaki amonyak fazlalığı nedeni ile eti insanlar tarafından makbul görülmemektedir.

Dev mürekkep balığı hakkında yapılan yalan haberlerden bir örnek:
Düzmece yalan haberler yapan 'Lightly Braised Turnip' sitesinde yayınlanan bir fotoğraf gerçek sanılmıştı.

dev mürekkep balığı sahte resim

Düzmece haberler yapan "Lightly Braised Turnip" (Az Pişmiş Turp) sitesinin yayımladığı bir fotoğraf, dünya genelinde birçok yayın organı tarafından gerçek sanılarak kullanılmış ve okuyuculara sunulmuştu.

Sitede yayımlanan haberde, Fukuşima nükleer santralinden sızan radyasyondan etkilenerek dev hastalığına yakalanan ve 50 metre uzunluğa ulaşan bir mürekkep balığının California sahiline vurduğu belirtilmişti.
Sosyal medyada da büyük yankı uyandıran fotoğraf ve haberi kullanan yayın organları arasında Çin resmi gazetesi "People's Daily"nin internet sitesi de bulunuyordu.

Ancak kısa süre sonra "Lightly Braised Turnip" sitesinin yayımladığı "dev deniz yaratığı" haberindeki canlının, Ekim 2013'te İspanya'nın Cantabria bölgesindeki La Arena plajına vuran 9 metrelik mürekkep balığı olduğu ortaya çıkmıştı.

dev mürekkep balığı orijinal

Orijinal fotoğraf üzerinde oynayarak mürekkep balığının boyutunu büyüten "Lightly Braised Turnip", bu haber sayesinde milyonlarca insanı kandırırken, tüm dünyaya da adını duyurmuş oldu.

Yorum Gönder for "Dev Mürekkep Balığı ve Özellikleri Nelerdir kısaca"