Süper Ego Ne Demek? Kısaca Superego Tanımı Nedir

Karşınızdaki kişi sürekli "Ben yaptım, ben böyleyim, ben şöyleyim, ilk ben aldım, ben öyle istedim" gibi kelimeler duyuyorsanız bilin ki "Süper Egolu" birine çattınız. Bu yazımızda süper ego ve id nedir kısaca haberimizde.

Süper Ego Tanımı Nedir?

Ego Latince bir kelimedir ve ben, benlik, kendilik, demektir. Ego, egoizm, id, bencilik, ve superego kelimeleriyle ilişkilidir. Egolu bir kimsenin en had safhada olma durumuna "Superego" denir.

süper ego tanımı

Superego en basit tanımıyla, ben sizden üstünüm, beni küçümsemeyin, ben basit biri değilim, psikolojisinin getirdiği bir durumdur. Kısaca ego kişide, farklı özellikleri olduğundan değilde, eziklenme korkusundan doğan bir durumdur. Ayrıca oku: Sadist ne demek?

Superego'lu kişilerde görülen haller.

Kendisinin küçük, başarısız, beceriksiz aptal olmadığını ispatlama çabasına girer. Sürekli kendinden övgü ile bahseder, sürekli iyi taraflarını dile getirir, kötü yanlarını iyiymiş gibi yücelterek anlatır.

Genelde ünlü tanınmış kişilerde superego davranışlara sıklıkla rastlanılır. Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda "ben herkesten güzelim, 18'lik kızlar benim yanımda ne ki, gibi dengesiz davranışlar sergilerler.

İslamda ego'nun yeri:

Ego'nun gerçek anlamı her insanda bulunan "Nefsin" yeni adıdır. İslamda (egoist) nefsi duygu "Şeytani duygu" demektir. Kuranı Kerimde nefs ile ilgili bir ayette;

"Ben nefsimi temize çıkarmam; çünkü nefs, Rabbimin merhameti olmadıkça, kötülüğü emreder. Doğrusu Rabbim bağışlayandır, merhamet edendir." (Yusuf 53)

Yukarıdaki ayette nefisleri (ego) temize çıkartmamak gerektiği, nefsin daima kötülüğü benimseyip istediği ve kişiye kötülük yapmak için telkinde bulunduğu ve hatta emrettiği net bir şekilde anlatılmaktadır.

İslam dininde kendini büyük görme, diğerlerinden üstün görme, beğenme, gibi kavramlara yer yoktur ve hepsini şeytani duygu olarak saymaktadır.

Yorum Gönder for "Süper Ego Ne Demek? Kısaca Superego Tanımı Nedir"