Hümâ İsminin Anlamı Nedir? Hüma Caiz Midir (fetva)

Soru: Doğacak kızıma Hüma ismini koymak istiyorum, Hüma isminin anlamı nedir? Dinen bir sakıncası var mıdır caiz midir, fetvası nedir? kısaca bilgi verir misiniz?

Hümâ İsminin Anlamı

Hüma; genel olarak efsanevi bir kuş türü olarak bilinir. Farsça kökenli bir kelimedir. Farsçada aslı "Hümay" Türkçede Hümâ veya Huma" dır. Hümâ'nın anlamı ise "Devlet kuşu, talih kuşu, mutluluk ve saadet" anlamlarına gelmektedir.

hüma ne demek

Burada devlet kuşu talih kuşu manaları günümüzde şans oyunları gibi reklam malzemesi yapan hurafe anlayışa göre değerlendirilmemelidir. Eski gerçek anlayışta, Hümâ kuşu kimin başına, yâni gönlüne konarsa, o kişi İslâmî nimet bakımından iki dünya saadetine kavuşacak demektir. Hayata irfan penceresinden bakıldığı zamanlarda Hümâ kuşunun gölgesinin bir insanın başı üzerine düşmesiyle o insanın bahtiyar biri olacağının ve hâkimiyete ulaşacağının işareti sayılırdı.

Hüma Kuranda geçiyor mu?

Hüma kelimesi de Kur'ân'da geçen bir isim değildir, Farsçadır. Kur'ân'da hüma geçer ama ikil zamirdir. İsra suresi 23. Ayetinde "Lehumâ" anlamı "Onlara (ikisine) o ikisine" şeklinde geçmektedir. Yani ikil zamir olarak geçmektedir, fakat Farsçada ve Türkçede Hüma kuşu, uğurlu bir kuş, devlet kuşu olarak bilinir.Ayrıca bakınız: Menesa İsmi caiz mi

Çocuğa Hümâ İsmi konur mu? caiz midir?

Hümâ isminde dinen bir sakınca görülmemektedir, dolaysıyla çocuğa Hümâ ismi konabilir caizdir. Ayrıca Fatih Sultan Mehmed'in annesinin ismi Hüma hatun'dur. Son söz; özellikle sosyal medyada isim anlamları adı altında açılan sitelere dikkat ediniz. Bu kimseler hiç bir ilmi bilgisi olmayan kimselerdir. Unutmayın ki; din işi mantık işi değil ilim işidir.

Yorum Gönder for "Hümâ İsminin Anlamı Nedir? Hüma Caiz Midir (fetva)"