Yön bulma yöntemleri nelerdir Kısaca? Kaybolduğumuz da yönleri nasıl buluruz

Bilmediğimiz bir yerde kaybolduğumuz da yönleri nasıl buluruz? Örneğin doğada veya herhangi bir yerde dolaşırken kaybolma durumunda yönümüzü nasıl buluruz? Kısaca en etkili yön bulma yöntemleri maddeler halinde şöyledir.

En etkili yön bulma yöntemleri

En etkili yön (taraf) bulma yöntemler sırasıyla şöyledir.

Camilere bakarak yön bulma: 

Cami minarelerde şerefe'ye açılan üst kapıları daima güneye bakar, Cami içinde bulunan Mihrabın karşısındaki giriş kapı ise kuzeye bakar.


camilere bakarak yon bulma

Güneş metodu ile yön bulma 

Nerede olunursa olunsun güneşin doğuş yeri doğudur. Sağ kol doğuya uzatılırsa sol batı, ön kuzeyi arka ise güneyi gösterir. Pusula yöntemi ile yön bulma: Yön bulmada yaygın olarak pusula kullanılır, pusula bulunduğu yer konum olarak daime kuzeyi gösterir.


pusula ile yön bulma

Pusula üzerindeki yönlerin İngilizce anlamları ise,  N - (North) Kuzey, S - (South) Güney, E - (East) Doğu, W- (West) batıyı gösterir.

Çubuk Yöntemi ile yön bulma


 
çubuk yöntemi yön bulma

Çubuk yöntemi ile yön bulma oldukça basittir. 1 metrelik veya daha uzun çubuk yere çakılır ardından gölgesi takip edilir. Öğle zamanında gölge en kısa uzunluktadır. Bu en kısa uzunluk, kuzey yönünü gösterir.

Ayrıca oku: Sera etkisi ve küresel ısınma nedir

Bu yöntem için güneş tam tepeye ulaşmadan çubuk oluşturduğu gölge işaretlenir, ardından bir bölge noktası daha işaretlenir.

İlk işaretlenen noktaya sağ ayak, sol ayak ise ikinci işaretlenen noktaya yerleştirilir. bu konumdaki yer kuzeyi işaret etmektedir.

Karınca yuvalarına bakarak yön bulma

Belkide en kolay yön bulma yöntemi, karınca yuvalarıdır. Karınca yuvalarının ağzı daima güney yönünü göstermektedir ve karınca yuvalarına bakarak yönlerimizi buluruz.

Ağaçların yosun tutan tarafı ile yön bulma 

Nerede olursak olalım ağaçlara ve taşlara baktığımızda yönümüzü yosunlara bakarak kolayca buluruz. Çünkü ağaçların yosun tutan tarafı devamlı kuzey yönünü gösterir. Kaybolma durumlarında yön bulma sorunu yaşıyorsanız, ilk bakacağımız yerler ağaçların ve taşların yosun tutan taraflarıdır.

Mezar taşlarına bakarak yön bulma 

Eğer kayboldu isek ve karşınıza bir mezar çıktıysa mezar taşına bakarak yönümüzü kolayca buluruz. Müslüman mezar taşları baş kısımları daima batı yönüne, ayak kısımları doğu yönüne, yüz ise kıbleye (güney) yönüne bakar ve şekilde yönümüzü kolayca buluruz.

Geceleri Kutup yıldızı ile yön bulma: 

Geceleri bulutsuz açık hava gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz en parlak yıldız kutup yıldızıdır. Kutup yıldızının ön tarafı daima kuzey yönünü gösterir ve en çok gemi kaptanları tarafından kullanır. Bir diğer adı da "Kuzey Yıldızı" dır.

Kaybolma durumlarında en etkili yönleri bulma yöntemleri bu şekildedir.

Yorum Gönder for "Yön bulma yöntemleri nelerdir Kısaca? Kaybolduğumuz da yönleri nasıl buluruz"