Parkinson Hastalığı Nedir BelirtileriTedavisi nasıl yapılır

Parkinson Hastalığı nedir? Parkinson belirtileri nelerdir? Parkinson hastalığı tedavisi mümkün müdür nasıl yapılır hakkında kısa özet bilgiler.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Beyinde hareketleri kontrol eden hücreler vardır bu hücrelerden kimyasal maddeler salgılanır, bunlardan biriside "Dopamin" dir. Dopamin beyine gelen bilgileri bir sinir hücresinden diğerine aktarır. Böylece vücut dengesi sağlanmış olur.

Fakat bu hücrelerin bir kısmı hasar gördüğünde yada azaldığında dopamin salgılamaz. Azalmış dopamin sonucu vücutta titreme, yavaş hareket etme gibi vücudun dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan hastalığa "Parkinson Hastalığı" denir.

Parkinson, yavaş ve sinsi seyreden bir hastalıktır. Parkinson hastalığı yaklaşık on yıl gibi bir süre boyunca ilerler, ne ölümcüldür nede felce neden olur. Parkinson Hastalığı genelde 40 yaşından sonra görülür, kadınlara göre erkeklerde daha sık görülür.

Parkinson Hastalığı Tedavisi

Parkinson Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalık sinsi ve yavaş seyreder, bu yüzden uzun süre farkedilmeyebilir. Genelde ilk belirtisi elde veya vücut yarımında titremedir. Hastanın daha önceki yılları incelendiğinde öne eğik durma veya yürürken kolunu sallamama görülebilir.

Temel olarak parkinson hastaların çoğunda titreme görülür, bu titreme istirahat halinde bile görülür. Bir diğer belirti ise hareketlerinde yavaş olmasıdır, günlük işlerini yaparken zorlanır.

1- Yavaş yürümek, yürürken ayakları yere sürmek.
2- Vücudun öne doğru eğik bir şekilde durması.
3- Kas ağrıları, yutma zorluğu, yürürken kolları sallamaması.
4- Konuşma bozukluğu, kısık sesle ve donuk konuşma.
5- Terleme, hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü)

Parkinson Hastalığı Tedavisi

Parkinson hastalığının tedavisinin amacı hastayı aktif, bağımsız, kendi işini kendi başına yapmasını sağlamaktır. Yapılan tedaviler sonucu hastanın her şeyi düzelecek diye bir şey yoktur. Parkinson hastalarına kullanılan ilaç sayısı sınırlıdır. Tedavi sırasında kullanılan ilaçların oluşabilecek yan etkilerini belirleyip ortadan kaldırmak önemlidir.

Fakat her ne olursa olsun ilacın yan etkisi görüldü diye ilacı bırakmak yanlıştır, nedeni hastalık belirtileri tekrar ortaya çıkar. Cerrahi tedavi ilk tercih yolu değildir. Doktor kontrolünde ilaç tedavisi yapılmaktadır.

Yorum Gönder for "Parkinson Hastalığı Nedir BelirtileriTedavisi nasıl yapılır"