Denizde suda dalgıçlarda vurgun yeme olayı nedir? Kısaca

Vurgun Yemek ve Suda Denizde Dalgıçlarda Vurgun Yeme Olayı Nasıl Oluşur? Vurgun yememek için nasıl önlem almalıyız? Vurgun yeme hakkında kısa ve öz bilgiler.

Vurgun Yemek Nedir?
Bir denizlik terimi olan "Vurgun yemek" denizcilerin ve dalgıçların en büyük korkularındandır. Vurgun olayı suyun altında fazla basınca maruz kalınması durumunda vücut işleyişinde aksaklıklar ve bozukluklar meydana gelmesine "vurgun yeme" denir.

Vurgunun asıl nedeni deniz altındaki basınç farklılığıdır. Deniz seviyesinde hava basıncı 1 atmosfer olarak kabul edilir. İnsanın dolaşım ve solunum sistemi bu basınç altında normal bir şekilde işleyecek yapıya sahiptir. Su içinde ise her 10 metrede basınç 1 atmosfer artar. Eğer 50 metre dibe inilirse bu basınç 5 atmosfer olur buda yüzeye göre beş kat daha fazla basınca maruz kalınması anlamına gelir.

vurgun yeme olayi nasil olusur

Vurgun yememek için nasıl önlem alınır?
Vurgunu önlemek, azot gazının hangi derinlikte ne kadar çözündüğünü bilmek ile mümkündür. Böylece hangi derinlikte ne kadar süre kalınacağı belirlenmiş ve vurgun önlenmiş olunur. Örnek vermek gerekirse; 20 metre derinlikte 50 dakika, 30 metre derinlikte 35 dakika kadar kalmak gibi.

Vurgun yiyen kişiye neler yapılır?
Vurgun yiyen yani dekompresyon geçiren kişiler acilen basınç odalarına alınmalı ve burada tekrar vurgun yediği derinlikteki atmosfer basıncı verilmelidir. Sonrasında ise bu basınç kademeli olarak azalmak gerekmektedir. Bir diğer bir yöntem ise vurgun yiyen kişinin aynı derinliğe tekrar götürülmesidir.

Yorum Gönder for "Denizde suda dalgıçlarda vurgun yeme olayı nedir? Kısaca"