Kalandar Ne Demek? Kalandar Soğuğu Nedir

Kalandar soğukları ne zaman? Kalandaris, Kulandaris gibi çeşitli isimlerle anılan Kalandar nedir ne demektir? Kökeni kelime anlamı manası nedir? Kalandar gecesi eğlenceleri ve kalandar gerçeği hakkında kısa özet bilgiler. 

Yanlış Bilinen Kalandar Gerçeği Nedir? 

Kalandar, Karadeniz bölgesinde eskilerin kullandığı ay isimlerindendir. Eskiden Karadeniz bölgesinde ayların adları şu şekildeydi.  
  1. Ocak: Kalandar 
  2. Şubat: Küçük ay 
  3. Mart: Mart 
  4. Nisan: April 
  5. Mayıs: Mayıs 
  6. Haziran: Kiraz ayı 
  7. Temmuz: Çürük ayı 
  8. Ağustos: Ağustos 
  9. Eylül: Ostavrit 
  10. Ekim: Koca ayı 
  11. Kasım: Üzüm ayı 
  12. Aralık: Sığır koyan 
Kalandar, Latincede "Takvim" anlamına gelen "Calandae" demektir. Kalandar kökeni ise, Karadeniz Bölgesinde eskilerin kullandığı Ocak ayına "Kalandar" ayı demelerinden gelir. Kalandaris, kulandaris kelimesinin kökeni de eski rumlardan geliyor.

kalandar ne demek

Kalandar (Ocak ayı) Özelliği 


Yılbaşı olarak Kalandar (Ocak ayı) kullanılır. Kalandar’dan altı gün ve sığır koyan ayı (Aralık’tan) da 6 gün alınarak toplam 12 gün. 12 aya birer gün düşmek üzere taksim edilir. Yani Aralığın yirmi besinden Ocağın altısına kadar, hesap edilen on iki günde sırayla on iki aya verilir. Bu on iki günün her bir günü bir ayin nasıl olacağı tecrübesi oluyor. Buna göre Aralık ayının yirmi besinde hava fırtınalı ise ocak (Kalandar fırtınalı olur) Aralığın yirmi altısı hava iyi ise, Şubat ayında havalar iyi olacak demektir. Bu böyle devam eder. Eğer on ikinci gün yani Ocağın altısı hava karlı ise, Aralık ayı (sığır koyan) karlı geçecek demektir. 
 

Kalandar Kutlamaları Nedir? 


Kalandar ayı istirahat ayıdır. Kalandar (Ocak’ın) birinci günü yeni yıl kutlanır. Çocuklar ve gençler evleri dolaşarak el öper, yeni yılı kutlarlar. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi dizeler söylerler ve kapılarını çaldıkları evlerden kendilerine hediyeler verilir. "Kalandar gecesi devlet bacası dolduran tası cennet hocası vermeyen asi cehennem hocası üstünde erkek uşak ahırda dişi buzak" Ancak daha sonra Kalandar kutlamaları yılbaşı kutlamalarını anımsattığı için bu geleneklerden vazgeçildi. Kalandar adlı sinema filmi ise, sol kesim tarafından"Kalandar Kutlamalarını" benimsetme amaçlı yapıldığı bilinmektedir. 

Kalandar Soğuğu Nedir? 

Kalandar Soğuğu, Mustafa Kara'nın yönetmenliğini yaptığı ve Bilal Sert ile senaryosunu yazdığı 2015 Macaristan-Türkiye ortak yapımı Türk dram filmidir. Başrollerinde ilk okul öğretmeni olan Haydar Şişman ve Trabzon'da hemşirelik yapan Nuray Yeşilaraz yer almaktadır. Filmin çekimleri 2012 yılında başladı kış ve bahar çekimleri Trabzon'un Maçka ilçesinin 2000 rakımlı Şimşirli köyünde ve diğer çekimleri ise Artvin’in Murgul ilçesinde, boğa güreşlerinin olduğu yerde yapıldı. 


Başlangıcı ve bitişi beş yıl süren film çekimlerini 1.5 yılda tamamladı. Film Avrupa Görsel İşitsel Eserleri Destek Fonu ve Kültür Bakanlığı'ndan maddi destek aldı. Ayrıca TRT'de filme ortak yapımcı oldu. Film ilk gösterimini 28 Ekim 2015'de Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde yaparken, Türkiye'deki galasını 30 Kasım 2015'te 52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde yaptı ve 16 Eylül 2016'da gösterime girdi. 

Film, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve sinema alanındaki meslek örgütleri temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul tarafından 89. Akademi Ödülleri'nin Yabancı Dilde En İyi Film dalında Türkiye'nin aday adayı olarak seçildi fakat kısa listeye kalamadı ve elendi.

Yorum Gönder for "Kalandar Ne Demek? Kalandar Soğuğu Nedir"