Vitir Namazı Nasıl Kılınır? Hangi Sureler Okunur (Hadis Kaynaklı

Vitir Namazı nasıl kılınır? Vitir namazında hangi sûreler okunur? Peygamber efendimiz (s.av) vitir namazını nasıl kılardı? (hadis kaynaklı) Vitir namazında kunut dualarını bilmeyenler hangi duayı okuyacak? Vitir namazı hakkında merak edilenler yazımızda.

Vitir Namazı Nasıl Kılınır?

Vitir tek başına olan bir namazdır ve üç rekatlık namazdır. Vakti, yatsı namazından sonra başlar, sabah namazının vaktinin başlangıcı ile son bulur. Vitir namazını Peygamber efendimiz H.z Muhammed (s.a.v) ilk defa mi'râcda şöyle kılmıştır.

vitir namazinda okunan sureler

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), mi’râc gecesi Beyti’l-ma’mur’da bütün peygambere imam oldu. Bu namazın faziletini bilen Hz. Mûsa (a.s):

– Ya Rasûlallah, sidretü’l müntehada meleklere imam olursun. O esnada bizi de yâd eyle, dedi. Rasûl-i Ekrem efendimiz oraya vardığı zaman bir rekat namaz kıldı.

Akabinde ikinciyi de kıldı. Tam bu sırada Hak celle ve alâ hazretleri tarafından bir daha kılması emrolundu.

Üçüncü rekat kılınırken Cenâb-ı Hakk (c.c) rahmet nuru ile tecelli edip Peygamber Efendimizi bu nur kaplayınca kendinden geçip ellerini salıverdi. Kendini toplarken rüku tekbiri yerine (Allahu Ekber) deyip ellerini yukarıya kaldırarak kunut eyledi (yani kendine ve ümmetine duada bulundu). Böylelikle vitir namazı kıymetli ümmetine vacip oldu.

Vitir Namazı Hakkında Hadis-i Şerifler:

Peygamber (s.a.v) Efendimiz şöyle buyururlar:

– "Vitir namazı haktır. Kim bunu kılmazsa bizden değildir." Bunu efendimiz üç sefer tekrar etmiştir. Kaynak; (Ebû Dâvud, c.2, s.129, bab:2, h.1419)

– "Allah-u Teâlâ Hazretleri tektir, teki sever, öyleyse ey ehl-i Kur’an vitri kılın." Kaynak; (Ebû Dâvud, c.2, s.127-128, bab:1, h.1416)

– "Allah size (öyle) bir namazla imdad etti ki, o sizin için kızıl deve sürülerinden daha hayırlıdır. İşte bu namaz vitirdir. Allah onu sizin için yatsı namazı ile şafağın sökmesi arasına koydu." Kaynak; (Tirmizî, c.1-2, s.314, bab:1, h.452)

Bu hadis-i şeriflerden anlaşıldığı üzere, vitir namazı da diğer farz namazlar gibi devamlıdır ve terk edilemez.

Vitir Namazı Nasıl Kılınır? Hangi Sureler Okunur?

Vitir namazı üç rek'attır ve hükmü vâciptir. Niyet ettim Allah rızası için vitir namazını kılmaya Allahû ekber (iftitah tekbiri) diyerek vitir namazına niyet edilir.

Hadislerde Peygamber efendimiz (s.a.v)'in kıldığı vitir namazı şekli:

  • Rekatta Sübhaneke peşinden Eüzü-besmele Fatiha suresi ardından Asr suresi okunur.
  • Rekatta sadece besmele ile Fatiha suresi ve Kafirun suresi okunur. Oturuşta sadece Ettehiyyatüyyâtü okunur.
  • Rekatta sadece besmele ile Fatiha ardından İhlâs suresi okunur tekbir getirildikten sonra Kunut duları okunur. Son oturuşta Etteyyâtü, Salli, Barik, Rabbana duaları okunur ve selam verilir.

Bir diğer kılınış şeklinde ise, 1. rekatta Ala suresi, 2. rekatta Asr suresi, 3. rekatta İhlâs suresi okunduğu hadislerde geçmektedir. Ala, Asr ve Kafirun surelerini bilmeyenler en sırasıyla bildikleri sureleri okuyabilirler.

Vitirde Kunut duasını bilmeyenler hangi duayı okuyacak?

Vitir namazında kunut duaları yerine ezberleyene kadar bilmeyenler "Rabena dualarını" okuyacak. Ancak bunu mutlaka kunut dualarını ezberleyene kadar okunmalıdır.

1 yorum for "Vitir Namazı Nasıl Kılınır? Hangi Sureler Okunur (Hadis Kaynaklı"